Pages

Tuesday, May 6, 2014

Hadapi Tekanan

Rasa sakit hati, sakit jiwa bila kena hadap benda yang kita tak tahu nie. Tak tahu macam mana urus. Susah kalau kerja makan gaji nie. Semua terbeban kat kita. Orang senang-senang jer bagi arahan. Jangan ingat kalau kerja macam nie senang. Bukan macam mengadap komputer main game jer. Kalau baru masuk kerja tahun 2013, tu pun hujung tahun, macam mana nak handle untuk kes tahun-tahun sebelum nie. Fuhhh..pening kepala juga nak jawab. Lebih-lebih lagi kalau kita tak jumpa apa-apa bukti untuk jawab or rungkai segala persoalan yang timbul. EMmmmmm.. Macam mana nak jawab????

Kalau dapat partner kerja yang ok, tu adalah satu kelebihan. Tapi kalau dapat partner yang jenis tak boleh sikit lebih kurang tu macam mana?

Baru berapa bulan bekerja dah boleh nampak pelbagai ragam yang ada dalam sesuatu organisasi tu. Ada yang ok dan ada juga yang terlampau ok. Bukan untuk mengata, tapi itu adalah hakikat yang akan kita jumpa walau kat mana sekalipun tempat kita berkerja. Dan apa yang paling penting adalah persediaan daripada segi mental dan fizikal. Lebih-lebih lagi apabila kerja yang perlu berhadapan dengan 'public' atau dalam erti kata melayu, 'orang awam'. Kalau 'public' tu faham skop kerja kita dan boleh sikit lebih kurang, memang selamat lah. Tapi kalau berdepan dengan 'public' yang tak boleh sikit lebih kurang, jahanam nak jawab.

Menangis dalam hati jer lah..

Tapi apa pun, saya dah cuba buat yang terbaik. Tetapi tetap juga nampak lambat di mata orang lain. Kadang-kadang dah mula rasa 'give up' dengan situasi macam nie. Kalau dapat ketua yang jenis lepas tangan, lagi longlai rasa. Semua kesalahan tu nanti terletak 100% atas bahu kita sedangkan kita tak tahu pun kes apa, bila, kat mana... Emmmm... macam mana nak jawab tu????

Betul kata orang, kita nie kalau dah kuli kena juga buat cara kuli. Sebab tu anak-anak sekarang, belajar bagus-bagus. Sekarang zaman yang terlalu mencabar. Siapa pandai, dia kat depan. Siapa lambat, macam nie lah gayanya.

Dah 'stress' macam nie, solution apa yang ada???

1. Bersabar
2. Ingat Allah
3. Zikir
4. Mandi (tapi kalau kerja pejabat nak mandi kat mana kan)

Tapi tip yang saya amalkan ketika menghadapi 'stree' senang jer,

Saya melihat wajah-wajah orang yang saya sayang
 terutama
anak dan suami...

hilang terus stress tu.. confirm....