Pages

Thursday, November 14, 2013

Karenah Anak Mama

Assalammualaikum semua

Hari nie disebabkan kurang kerja kat pejabat, saya curi2 masa and jelling kiri kanan untuk update saya punya blog.. dah lama tinggal takut bersarang tie.. huhu.. Semalam saya and husband bawa si anak gi check up.

Aksi si anak bila baring atas meja tu..baru je letak dia dah mula meniarap. Nurse pun sampai gelak-gelak tengok aksi si anak. Aktif sungguh. Kaki dengan tangan memang x reti duduk diam.

Seperti biasalah nurse akan lihat perkembangan si anak setiap bulan. So, si nurse nie pun bagilah si anak pegang barang, “mainan utk si baby”. Aksi si anak bila orang dah bagi barang kat dia, confirmlah dengan cepatnya dia amik. Saya dah cakap pada nurse, “sekejap jer nie dia pegang. Kejap lagi confirm dia baling”.. emmm… memang betol pun..sekejap jer kat tangan si anak. Tak sampai seminit dia dah baling mainan tu ke bawah. Menjerit si nurse tengok aksi si anak. Hahaha..

Dulu, mak sedara dia cakap anak saya nie pasif jer. Tak aktif macam anak-anak lain. saya pun akui juga mula-mula tengok anak saya macam tu. Senyum tak nak, asyik nangis jer. Bila orang sergah pun macam tak ada respon jer. Sekarang nie, saya sendiri pun larat nak layan. Aktif sangat. Sampai mak sedara dia pun tak nak mandikan dia. Takut jatuh masa mandikan sebab dia dah melonjak-lonjak. Riang sangat.

Bila mak mertua saya yang mandikan, lagi best. Nak2 pula, mak mertua saya mandikan dalam tab mandi. Anak saya nie jenis yang pantang dapat air. Dia punya suka mengalahkan perenang kebangsaan. Masuk jer dalam tab terus melonjak-lonjak kaki dia. Apa lagi, air dalam tab tu terus melimpah ke luar. Kasihan bila tengok baju si nenek basah and lantai pun penuh air dengan aksi si anak yang macam tu. Bila si nenek dah habis mandikan dia and nak angkat dia dari tab tu, terus dia merengek-rengek minta mandi lagi. Nasib lah si nenek suka melayan cucu.
Terima kasih mak tolong jaga kan anak saya J Kredit pada mak.. Sayang makkkk…

Yang paling best, bila mulut dia tak tahu diam. Ada jer benda dia nak cakap “bahasa baby”.  Walaupun aku tak faham, aku tetap juga layan. Best tau layan baby nie. Kadang-kadang geram pun ada. Sampai nak rehat pun tak dapat sebab nak kena layan dia jer. Tapi anak nyer pasal, semua sanggup..

Berbalik kepada situasi masa pergi check up tu, bad news nyer berat anak saya tetap tak naik. Emm.. saya dah agak dah.. tapi tinggi sentiasa naik. Cuma disebabkan tinggi si anak and berat tak ideal, BMI anak tetap juga kuning. Dah 3 bulan macam tu. Sob..sob..sob… Mulalah sesi soal jawab dengan nurse bila berat anak tak naik. Minum susu apa, berapa kali minum sehari, berapa oz.. Si anak memang kurang menyusu. Terus si nurse cadangkan guna susu lain. Sebab menurut kata si nurse tu, berkemungkinan susu yang si anak minum sekarang nie, kurang lemak nyer. Sebab tu si anak kurang menyusu. Amboi….. memilih juga si anak nie. Nak yang manis-manis je ye..

Patotlah bila saya try bagi mangga masak kat anak saya, bukan main lagi dia sedut. Rupanya sebab mangga tu manis sangat-sangat. Bila saya tarik jer mangga tu dari mulut dia, terus dia nangis. Comel anak saya. Huhu… Yela saying, pasni mama belikan susu lain untuk anak mama..

Masuk kali nie kalau saya tukar, dah 4 kali dah. Yang pertama guna S26. Anak tak nak sebab mungkin rasa soya kan. Pastu tukar susu lactogen. Kali nie memang si anak minum berabis. Yela, sedap..lemak manis. Tapi 3 hari sekali baru membuang. Terus si suami tukar guna susu mamil chearish. Susu nie baik untuk usus. Anak pun membuang sehari sekali. Tu yang kekal sampai sekarang guna. Tapi susu nie kurang lemak nya. Saya pun dah try minum. Memang tak sodap. Patutlah anak saya kurang menyusu. Pasnie tukar susu Snow pula. Cari2 maklumat kat google, ramai yang bagi komen positif. So, saya cuba. Tapi stok susu anak kat rumah ada lagi.. hohohohoh,…


No comments:

Post a Comment