Pages

Friday, July 15, 2011

Sadisnya

Diam tak diam sudah seminggu waktu kuliah berlalu. Minggu depan aku terpilih untuk menyertai satu program integrasi dan perpaduan anjuran Jabatan Perpaduan Negeri Sarawak. Program anak angkat bagi pelajar yang dari semenanjung dan juga Sabah. Aku dah join program ni masa aku sem satu. Dan sekarang aku join lagi. Huhhh.. rasanya memang malas tapi penyertaan adalah wajib. Tapi kenapa tidak memfokuskan pengambilan pelajar dari semester satu, dua atau lima. Bagilah kami fokus pada final project kami. Ishh... Terlampau..

Bukannya aku tidak berminat, tapi kuliah lagi penting kot. Lagipun aku lan dah pernah menyertai program ni. Why not bagi peluang pada students lain. Maybe ada yang most interested with dis program, isn't it? Sadisnya aku rasa.. 

Wednesday, July 13, 2011

Insan Berjaya

Insan yang ingin berjaya adalah insan yang yakin dengan setiap apa yang dilakukan dan juga harus bijak untuk membuat keputusan dalam hidup. Insan yang gagal pula adalah insan yang sering mengikut kata dan tindakan orang lain. Insan seperti ini dikategorikan sebagai insan yang tidak yakin dengan apa jua yang perlu dilakukan dalam hidup. Sebagai seorang manusia, kita telah dikurniakan sebaik-baik akal fikiran untuk kita mampu berfikir dan juga berpijak di atas kaki kita sendiri.

Ini adalah kata-kata yang aku pegang dari aku mula menjejakkan kaki di pengajian tinggi kerana aku tidak mahu kegagalan yang aku hadapi di suatu masa dulu merantai dan membelenggu hidup aku sampai bila-bila. Aku juga ingin menjadi insan yang berjaya seperti orang lain. Biar lambat asalkan ada matlamat.

Hari ini aku sudah masuk kelas. Dan macam biasa pensyarah cuma menerangkan perkara-perkara berkaitan pengenalan serba-sedikit dengan modul yang akan dipelajari kelak. Untuk semester akhir ini aku mengambil 5 modul. Java Programming, Web Programming, Network Security, English Purposes dan juga untuk modul untuk final projek kami nanti. Agak mencabar dan jam kredit untuk setiap modul juga tinggi. Jadi jalan mudah untuk mendapatkan keputusan yang terbaik adalah SKOR.

Rutin harian aku berjalan seperti biasa. Bila pensyarah tanya berkaitan perkembangan projek akhir, aku hanya mampu tersenyum. Sebab aku masih lagi belum mulakan langkah pertama. Terlalu banyak benda yang perlu difikirkan untuk projek akhir sehinggakan aku tidak tahu untuk bermula dari mana. Aku berharap semuanya berjalan dengan lancar. 


Tuesday, July 12, 2011

Sengsaranya tiada makanan :-(

Hari ni adalah hari kedua aku di poli. Aku bangun jam 650. Guling nyer guling jam 710 baru aku bangun mandi dan mencuci pakaian aku. Hari pertama aku menyuci pakaian dengan tangan setelah 2bulan aku menggunakan mesin basuh di rumah. Haha... Dari tingkat dua kena turun ke tingkat satu menjemur pakaian. Beratnya rasa angkat baldi tu. Fuhhhhhhhh....

Bila habis menyuci aku terus masuk ke bilik. Perut aku mula berbunyi. Aduhhh..laparnya aku rasa. Tiada satu pun makanan yang ada di dalam bilik aku nie. Sengsara betul. Nak seterika baju pun kena pinjam bilik sebelah. Dugaan. Jadi petang nie aku akan ke pekan dan membeli makanan. InsyaAllah kalau ada rezeki aku hendak beli seterika baju. Tidak perlulah aku susah-susah hari-hari hendak ke sebelah meminjam seterika. 

Jadi, aku pun suruhlah teman sebilik aku menyediakan senarai keperluan bilik yang hendak dibeli. Aku nak beli tapi sayang aku suruh kongsi-kongsi duit untuk beli barangan keperluan dalam bilik nie. Aku OK saja lah. Kalau aku beli nanti dia segan nak guna plak. So dengan berkongsi dapat lagi mengeratkan aku dengan teman sebilik aku. Korang pun kena juga berfikiran macam ni. Jangan berkongsi suami dah lah yer.... 

Sekarang masa untuk bersiap-siap. Nak pergi ke jabatan dan daftar modul. Harap-harap hari nie belum ada kelas. So perancangan untuk hari nie akan berjalan dengan lancar. Untuk membeli BARANGAN KEPERLUAN, MAKANAN dan lain-lain. :-)

Ingat satu perkara,
SENYUM :-) tak perlu kata apa-apa.
Love u all...

First Day "SENYUM" :-)

Hari Isnin pertama di Politeknik Mukah Sarawak. Hari Ahad selesai pendaftaran asrama. Hari Isnin dalam kol 900 aku dengan member DNS6 pergi daftar untuk pengajian dan juga yuran koperasi. Member aku cakap di politeknik lain tak ada pun dikenakan yuran koperasi. Cuma bayar yuran pengajian rm200 dan juga yuran asrama rm60. Aku tak tahu lah kenapa kat sini dikenakan yuran koperasi. Tapi tak payahlah nak pikir sangat. Dah bayar dah pun rm150 untuk yuran koperasi.

Kakitangan yang jaga untuk kaunter student IT memang sombong. Bukan aku nak mengutuk tapi sekurang-kurangnya cara percakapan tu biarlah bersopan. Senyum dengan student pun susah. Tak ingat ke lagu yang selalu dalam TV tu. "SENYUM,TAK PERLU KATA APA-APA". Kalau nak tegas memang boleh tapi tegasnya biar kena pada tempat. Most of member-member aku tadi merungut dengan cara kakitangan tu menguruskan kaunter. Hampir jam 1130 baru selesai semua pendaftaran. 

Hari Selasa mendaftar untuk modul. Harap-haraplah pensyarah ada. Boleh tahu jadual pembelajaran sekali macam mana. Mudah sikit kerja student. Bukannya apa, aku malas nak naik pejabat banyak kali. Kalau semua hal dah selesai barulah aku rasa lega. Belajar pun tenang.

Teman sebilik aku kurang sihat. Aku punya kesihatan pun agak kurang memuaskan. Selesema dah beransur pulih. Cuma pening-pening dan batuk masih lah bersisa dari Melaka. Tapi harap-harap semua berjalan dengan lancar esok. Sekarang aku tengah cari lirik lagu SENYUM khas untuk kakitangan yang terasa susah untuk beramah mesra dengan pelajar. Jangan pandang hina kepada kami golongan pelajar-pelajar. Walaupun anda sudah bekerjaya tapi insyaAllah ada juga di antara kami yang bakal seiring dengan anda satu hari nanti. Hidup ini memang ditakdirkan ibarat roda. Seandainya kita berada di atas, jangan sesekali merasa takbur atau riak kerana di satu saat nanti kita pasti akan jatuh juga di bawah.

Mungkin ramai yang dah tahu or mungkin juga ramai yang sudah hafal lirik lagu ni, tapi aku masih lagi belum hafal. Jadi sama-samalah kita hayati lirik lagu SENYUM nie. Tak susah pun nak senyum. Duit pun tak perlu keluar. Advance lagi dengan dapat pahala. Beruntungkan :-)

Enjoy......................

Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia pun tiada penyakit

Senyum tak perlu kata apa-apa (4x)

Sikit je lah yang aku taip. Yang penting SENYUMMMMMMMM :-) 
Selamat malam semua...
Salam sayang dari cik iqenz...
Love u all...


Monday, July 11, 2011

Semester Baru Julai 2011

Sekarang bermulanya satu lagi episod baru dalam hidup aku.
Aku sekarang sudah bergelar pelajar akhir.
Walaupun ada ramai kawan-kawan seusia aku sudah memegang segulung ijazah dan juga ada yang sudah menyandang jawatan tinggi,
tapi aku tetap berbangga dengan diri aku.
Sekurang-kurang nya aku masih lagi mempunyai azam untuk meneruskan pengajian walaupun baru di peringkat diploma. 
Dan aku bersyukur,
sekarang aku sudah berada di semester enam.
Walaupun pada mulanya aku bertekad untuk berhenti pengajian kerana masalah kewangan yang dihadapi keluarga,
tapi syukur alhamdulillah..

Rezeki itu sentiasa ada. Terima kasih pada ibu RUSNAH BINTI OMAR dan abah YUSOF BIN RASOL yang sentiasa memberi semangat kepada aku meneruskan pengajian.

Berada di semester baru dengan suasana bilik yang baru merupakan perkara yang sudah aku alami selama hampir 3 tahun. 
Aku masih betah berada di negeri orang walaupun jauh dari keluarga.
Aku berharap aku mampu melakukan yang terbaik untuk semester terakhir ini sebagai hadiah kepada ibu bapa aku yang bakal menemani aku semasa konvokesyen aku.
Aku berdoa umur aku, umur kedua ibu bapa aku dipanjangkan supaya sama-sama dapat meraikan kejayaan aku. 
Mungkin aku bukan pelajar terbaik,
cuma aku mengharapkan dapat memberikan apa yang mampu aku lakukan untuk membuatkan mereka bangga. Setiap kepercayaan, pengorbanan yang mereka lakukan akan aku kenang hingga ke akhir hayat aku.

Blok B3, aras 2, bilik bernombor 29 menjadi titik permulaan aku bersama teman sebilik kesayangan aku merangkap insan yang sudah aku anggap seperti adik kandung aku sendiri,
SAFAWATI ZAWANAH PUTRI..
Berkongsi gelak ketawa bersama rakan-rakan DIP6,DNS6 yang lain membuatkan kerinduan aku kepada keluarga terubat.

Dan sekarang adalah masa untuk aku fokus pada semester terakhir aku. 
InsyaAllah aku akan sentiasa lebih matang dalam setiap perkara yang berlaku di depan mata aku.
Love my family, Love my love, Love my friend.
:)