Pages

Saturday, May 21, 2011

Petua Tauke Kedai

Wa mau cita pada lu olang satu stoli aa..luOlang mau caya ka tak mau caya ka wa talak susah ati, wa talak jatuh miskin maa.. wa cuma mau kongsi ini stoli bagus untuk luOlang semua.. Itu ali aaa, wa bawak solang adik wa pegi bayar itu yuran mau masuk blajar punya. Lepas bayar itu yuran di bank aa, wa bawak itu olang pegi beli dia punya baju putih sama itu kain itam sama itu slua tracksuit mau sukan punya. Apa pasal wa guna ini bahasa? ayaaa..luOlang aaa,wa mau stoli luOlang lagi manyak tanya woo..

Masa wa tunggu adik wa test baju, wa diri solang2 depan itu kaunter dengan wa punya muka ada manyak sakit.. wa punya hidung ada kuar air hingus, wa punya mulut ada batuk2 lah.. itu tokey kedai pandang wa lain macam ooo.. terus dia cakap wa punya dada talak kuat maaa..talak strong... wa punya paru-paru manyak lemah.. sebab itu wa sakit itu macam.. Wa talak buat muka sedih depan itu tokey. Wa pun talak tau kenapa tiba-tiba itu tokey cakap itu macam. Wa angguk-angguk talak geleng-geleng maaa depan itu tokey..

Itu tokey pesan sama waa, "Kalau lu mau cpt baik, lu minum air panas. Sebelum tido, minum air panas. Bagusss... Jangan minum itu ais maa. Sedap memang sedap tapi lu punya dada talak kuat". Wa macam biasa angguk-angguk depan itu tokey talak geleng-geleng.. Wa balik umah wa telus masak air maaa..Minum air panas.. 2 hari lepas wa sudah baik woo.. Wa punya salasema sudah kurang, wa punya batuk ada baik.Wa manyak suka hati.. Tapi sekalang ar, wa punya salasema ada datang balik woo.. Apa pasal? Sebab semalam sama ini hari wa minum itu ais balik.. wa punya hingus talak henti2 kuar dari wa punya idung. Wa manyak susah hati ooo...

Jadi wa mau nasihat sama luOlang semua, bagus luOlang minum air panas macam wa kalau luOlang mau sihat maaa.. Kalau luOlang mau minum itu ais juga boleh.. Itu tokey pesan kalau mau minum ais juga, lepas makan lu telus minum maa.. Jangan lupa haa sama itu pesan tokey kedai. Manyak bagus ooo untuk yang sudah tua, yang rasa diri muda dan budak2..

Thursday, May 19, 2011

Masih merindu?

Kosong blog aku sekarang. Adakah orang masih merindui kata-kata dari aku? tapi apa yang aku hendak kongsikan? apa yang ingin aku coretkan?  Tiada kata... Kenapa tajuk blog aku nie masih merindu? apa yang aku rindukan? siapa yang aku rindukan?

Kadang-kala orang mengatakan luahkanlah segala apa yang terkandung di dalam hati supaya anda akan rasa lega..tapi kadang-kala apabila kita mencurahkan ada insan lain yang akan merasa salah faham. Apabila kita berbalik kepada hikmah mengapa manusia dipilih menjadi khalifah di muka bumi, antara salah satu hikmahnya adalah kerana manusia memahami apa yang manusia inginkan. Naluri manusia adalah sama. Itulah sebab manusia dilantik menjadi khalifah di muka bumi Allah..

Cuma perasaan manusia nie berbeza. Bila kita fikir lain, orang lain akan mentafsirkan lain. Untuk mencari insan yang benar-benar memahami apa yang cuba kita luahkan memang sukar..

Jadi disebabkan isu-isu ini adalah lebih baik isu-isu sensitif seperti ini, aku simpan je dalam hati. Orang tidak akan tahu dan tidak ada siapa yang akan kecil hati.. Tapi yang pasti, aku masih merindui..dan akan sentiasa merindui....

Wednesday, May 4, 2011

Tanah Air

Akhirnya aku sampai juga kat kampung aku.. dah lama juga aku tinggalkan blog aku nie tanpa cite ape2 pun. Maklumlah sejak dua menjak nie aku busy skit dengan final exam aku. fuh... akhirnya aku berjaya juga menghadapi exam aku. Tapi aku nak cakap soklan final aku sem nie memang killer berhabis. Aku sendiri pun tak dapat nak target sangat untuk sem nie. Just sekarang nie aku redha jer lah dengan result yang aku dapat nanti. InsyaAllah kalau ada rezeki aku, penat lelah aku selama nie akan menghasilkan keputusan yang baik. Doakan aku k..

Skrg nie aku ada kt kampung. Aku sampai 30hb ari tu. Flight aku sampai lcct jam 8.00pm. Aku tggu family aku amk aku dalam kol 8.40 mlm bru smpai. Punyer ler lama aku tnggu. Tp aku dah biasa dah. Janji aku dah smpai umah sekarang. Masa kt asrama lyn smua member2. Dah tiba jer kt umah aku kena mlyan plak ank2 buah aku nie.. aduh,,,giler.... 3orang nyer perangai sampai wat kan aku giler. sorang nak tu, sorang nak nie... fuhhh... 

Tapi best layan dowg nie.Cuma kadang-kadang kalau tak tahan sangat aku wat tak tahu jer lah.. Hahahaha.. Rindu plak dengan member2 DNS. Mmg sempoi giler... Perangai memang giler2. Sekarang nie tgh heboh berita berkaitan kematian osama. Ada plak gambar yang diedit untuk menunjukkan tu lah gambar osama masa dia kena tembak. Aku no komen lah. Just follow jer berita arwah macam mana. 

Sebut jer pasal arwah aku  teringat arwah abg aku. Sehari sebelum aku balik kampung, aku mimpi arwah. Lain betol perangai dia dalam mimpi aku tu. Panas baran.. Muka dia pun lain semacam. Aku sedekahkan al-Fatihah pada arwah. Harap2 roh dia tenang kat sana. Mungkin salah aku dah leka dengan pelajaran, dengan kekasih hati sampai aku lupa sedekahkah Yaasin dgn al-Fatihah pada arwah.. :-( 

Pada semua yang sudi baca blog aku nie, sekiranya korang ada kehilangan ahli keluarga korang, 
rajin2 lah sedekah kan pada arwah k. Jangan lupa dunia hanya sementara. Akhirat yang kekal abadi.
Bersama-samalah kita membantu antara satu sama lain.. 
InsyaAllah