Pages

Wednesday, February 9, 2011

Fuhhhhhhhh.. Kuiz, Ujian.. Belajar dan belajar

Siapa cakap nak jadi seorang pelajar ni senang? Kalau takde semangat yang membuak-buak dalam dada korang, confirm aku leh cakap korang akan belajar separuh jalan jer dan duit yang korang gunakan sebelum nie hapus macam tu jer.

Dan sapa cakap orang yang tiada pelajaran tu tak boleh berjaya? Dan sapa yang cakap orang yang berpelajaran tinggi tu akan terus berjaya?
Bagi akulah, bagi pandangan aku tu semua terpulang pada semangat yang ada pada diri korang sendiri.
Memang orang selalu cakap macam nie
"Kalau kau tak belajar, kau takkan kemana-kemana"
Memang betullah tu. Tapi tu semua bergantung pada semangat kita. Pada sifat kita.
Kalau kita rajin, kalau kita bersemangat, semua tu kita boleh buat..
Tapi korang kena ingat bila dah bergelar pelajar, fokus utama korang adalah untuk bergelar graduation.
Tapi kalau tempoh korang belajar adalah 2 tahun, so korang kenalah target yang dalam masa 2 tahun tu korang kena study betul-betul. Janganlah terlajak sampai 3 tahun baru leh graduation.
Bagi yang bergelar siswa-siswi, aku rasa korang tahu apa yang aku maksudkan.

Jangan plak korang pening dengan tugasan yang melambak-lambak bila korang dah 
bergelar siswa-siswi nie.
Tu semua asam garam yang korang akan tempuh waktu belajar.
 Sijil ke, Diploma ke, Ijazah ke, Master ke, PHD ke.. Semua sama. 
Ada tugasan yang perlu disiapkan. Ada exam yang perlu korang ambil.
 Kalau guna angin jer terus dapat sijil-sijil nie semua, aku rasa berebut-rebut orang nak ambil PHD terus. 
Tapi realiti nye langkah demi langkah nie memerlukan mental yang kuat.
 Kalau tak aku rasa korang jangan mimpi atas angin lah dengan benda-benda nie semua.

Tengok gambar yang aku edit nie. Hehehe... Belajar OK..

Dan pada korang yang dah bergelar pelajar, satu lagi masalah dan tabiat buruk nie bila selalu jer copy and paste tugasan orang. Aku pun pelajar juga. So aku tahu situasi tu dan maybe aku pun macam tu juga. Dengan alasan sebagai rujukan. Yelah tu "sebagai rujukan".
Memang alasan yang terbaik aku pernah dengar, ke aku yang guna alasan tu?
Tak pun alasan yang lain "Boleh aku pinjam jap tak? Aku nak tengok macam mana kau buat".
Tapi sama-sama belajar tak salah kalau nak tengok cara kawan dengan cara kita sendiri. Tapi niat korang kena betul. Jangan copy and paste tapi tak tahu apa-apa tentang tugasan korang.
Bila exam akhir, mulut terngaga,otak kosong..

No comments:

Post a Comment