Pages

Sunday, February 20, 2011

Explore Vs Amazing Race

Memang first time aku join benda-benda macam nie. giler siot.. Satu kumpulan ada 5 org dan kumpulan yg bertanding seramai 11 kumpulan trmasuk kmpulan kitaorg. First halangan kitaorg sebelum dpt klu yg pertama kitaorg kena cari seekor serangga dan bawa serangga tu sbg bukti untuk kitaorg dpt klu yg pertama.. Cari punye cari kitaorg jumpa seekor semut dan semut tu lh penyelamat kitaorg utk dapatkan klu yg pertama. Klu yg pertama meminta kitaorg keluar dari politeknik and nantikan halangan seterusnya di pertengahan jalan.

Sampai kitaorg kat satu checkpoint, kitaorg diminta utk makan telur mentah utk dapatkan klu yg kedua. Arghh.. First time aku mkn telur mentah.Tapi nak x nak kitaorg terpaksa makan juga. Klu kedua kitaorg kena pergi pusat belia utk belia-belia wat camping. Memang jauh. Berlari kitaorg pergi tempat tu utk dapatkan klu yg ketiga. Sampai sekerat jalan aku berlari, aku muntah gara-gara makan telur mentah tu tadi. Tapi bila tengok kawan-kawan yang lain dah jauh ke depan, aku kuatkan juga semangat aku.

Then bila sampai kat kem belia, kitaorg kena berkayak mengikut sungai and cari tali berwarna merah sebagai bukti utk kitaorg dapatkn klu yg ketiga.. Dah lah kena turunkan kayak sendiri. Memang berat gila. Aku pernah berkayak kat tasik tapi xpernah berkayak dekat sungai. Sungai tu plak memang berhubung dengan laut. Kuat betul arus dia. Bila pergi ikut arus, tapi bila balik, kitaorang kena lawan arus sungai. Memang mencabar bagi orang yang xpernah berkayak macam aku. 

Pas kitaorg abix rintangan tu kitaorang dapat klu yg ketiga. Klu ketiga meminta kitaorg mencari tempat pelajar berlatih menari. Wahhh..parah.. kitaorang terpaksa berlari balik ke politeknik untuk pergi ketempat tu. Dekat 45minit aku rasa kitaorang berlari. Sampai jer kat tempat pelajar berlatih menari kitaorang diminta untuk memasukkan pensil ke dalam botol. Tapi kitaorang x blh pndang belakang. Just dengar pada arahan yg diberikan. Aku lah yg bg arahan dan member2 yg lain masukkan pensil tu. 

Bila dah masuk, klu seterusnya kitaorang "Hospital Komputer". So kitaorang berlari lagi pergi kat jabatan IT. Sampai kat jabatan IT kitaorg kena buat satu kotak menggunakan kertas. Then kitaorang kena masukkan air dan didihkan air di dalam kertas tersebut. Aku memang tak tahu bab-bab sains nie, so aku pun baru belajar macam mana nak didihkan air di dalam kertas. Kalau salah, boleh terbakar kertas tu. 

Bila kitaorang berjaya didihkan air dalam kertas tu, klu yg seterusnya "Digunakan setiap hari". So kitaorang pun berlari pergi ke tangki air politeknik. Sebenarnya kitaorang dapat jawapan dari klu tu sebab orang yg jaga tu yg bagitahu. Hahahaha.. Kalau x, blur juga kitaorang nak mencari apa maksud klu tersebut. Then bila dah tiba kat tangki air tu, kitaorang kena cari satu paku sebelum dapat klu yang seterusnya.. Apa lagi, sakan kitaorang mencari paku. Aku dengan selamba pergi tanya kat pak guard. Minta paku dari sana. Hahahaha... Bila dah dapat paku klu seterusnya adalah "Hantu kebuluran,pagi siang dan malam". 

Kalau dah hantu kebuluran nie confirm lah kat cafe. Mana lagi student nak pergi makan kalau bukan kat cafe. Tiba kat cafe kitaorang kena apungkan 10 batang jarum di dalam air. Semua sains. Hehehe.. macam mana nak apungkan jarum tu? jeng..jeng..jeng... Ada tips dia juga.. Dan akhirnya kitaorang berjaya. Klu yg seterusnya "Bola berwarna putih, biru dan hijau".. So kitaorang berlari pergi ke gelanggang bola tampar.. Bila tiba kat sana kitaorang kena lintas tali dan tali tersebut tak boleh tersentuh pada tubuh. Wah... Kitaorang pun apa lagi, angkat sorang-sorang. Then klu seterusnya kitaorang kena pergi "admin'. Kat sanalah penentu nombor kitaorang. Last-last kitaorang dapat no5. Ok lah juga tu. Kitaorang kan semua ladies2.. Mana lah mampu sangat nak lawan dengan semua kumpulan lelaki. Tapi kitaorang bersemangat. Hahaha.. 

Kesannya, kaki kitaorang nie sakit sangat. Kaki aku plak kejang berhabis. Sampai ke pinggang aku kejang. Bila nak berjalan pun susah. Ohhh... :(

No comments:

Post a Comment